Защо да ползваме услугите на фирма за интериорен дизайн? Как да изберем фирма? Необходимо ли е професионално консултиране при ремонт и обзавеждане? Заслужава ли си?

Защо да ползваме услугите на фирма за интериорен дизайн? На пръв поглед, интериорен дизайн, ремонт и обзавеждане на жилище, апартамент, офис или друго търговско помещение изглежда лесна задача. Всеки може да избере цвят на стени и подови настилки, малко осветление и да подреди необходимите си мебели. За да превърнем едно помещение от склад с наредени мебели в Дом обаче, са необходими малко повече усилия. Тези усилия изискват специфични познания и умения, усещания за цветове и форми, познаване на различни материали, техники за съчетаване и естетика. Не всички хора притежават подобен вкус, въображение, усещане за хармония, изобретателност и пространствено мислене. Много често хората се доверяват на услугите на интериорен дизайнер. Отговорът на въпроса Защо да ползваме услугите на фирма за интериорен дизайн  най-често се крие в това, че ние:

 • спестяваме пари, т.е. по-изгодно е за човекът, използвал услугите – полученият интериорен проект е съобразен със спецификите на помещението, вкусовете, предпочитанията и желанията на клиентите, философията им на живот и индивидуални навици. Всеки отделен процес по етапите на реализация е предварително описан и готов за изпълнение. Процентът на грешки в крайният резултат е сведен до минимум, а оттам спестяваме и пари.
 • получава се удобство, т.е. спестява се време – за активно работещите хора, а и не само за тях, времето много често е недостатъчно. Ремонт, обзавеждане и избор на добри строителни практики изисква допълнително усилие и енергия, която не всички могат да отделят.
 • по-красиво и функционално – използвайки професионално консултиране, те биха предложили решения, които освен уникални, ще бъдат съобразени и с бъдещите нужди на ползвателите. Професионалната консултация тук включва и избор на мебели, осветление, уреди, домашен текстил и декорация.Интериорен дизайн, ремонт и обзавеждане

  Интериорният дизайн
  е нещо повече от изчертаването на работен проект. Това е сложна и комплексна услуга, която включва и придава смисъл на предварителното планиране и самото реализиране на проекти. Това е комплициран процес, финалът на който е превръщането на всеки имот в Дом. Когато авторът на идейния проект контролира неговото изпълнение на всеки етап, той съобразява и предвижда детайли, които за външен изпълнител биха останали незабелязани. То ест, с особена важност тук е не само кой какво ще проектира и визуализира, а и по какъв начин ще бъде направено самото реализиране на проекти. Професионалистите в тази област го наричат авторски надзор. 

Как се избира фирма за интериорен дизайн?

Тъй като процесът е свързан с изразходването на парични средства, е необходимо да се направи информиран избор.

Развитието на продажбите на недвижими имоти, със сигурност повлия положително и на растежът на фирмите за интериорен дизайн и ремонт.

Пазарът вече е голям, конкуренцията не е малка и по тази причина каналите за получаване на информация са достатъчно различни. Много често тази услуга се предлага и от мебелисти, рекламни студия, агенции за недвижими имоти, архитекти, уеб дизайн и фрий ленс специалисти. В настоящата статия ще предложим някои от най-използваните методи за намиране:

 • търсене в гугъл по ключови думи – интериорен дизайн и ремонт, авторски надзор, обзавеждане и реализация на проекти. На посоченият линк можете да се запознаете с малка част от нашите реализирани проекти. Някои от тях са изработени от членове на нашият екип, а други – ние сме само изпълнители. Клиентите са ни ги предоставили за да им помогнем в процеса на ремонт и обзавеждане.
 • портали за интериорен дизайн и форуми за предлагана не фриленс дизайнери, в това число и нашият пинтерест. В същност това е един от най-големите портали за споделяне на интериорни проекти в света. Задавате само темите и резултатите са многобройни.
 • фирмени фейсбук страници и дизайн профили. Социалните мрежи за много хора са основен канал за получаване на информация от всякакъв вид и посока.
 • специализирани инстаграм профили, ютуб канали и туитър акаунти.
 • препоръки от близки, съседи, приятели или брокери. Това са така наречените авторитети, които по един или друг начин биха могли да помогнат. Те също мога да участват в процесът на реализиране на проект и като авторски надзор. Добре е ако не са в състояние, да не пречат 🙂
 • реклама от статии, списания, сайтове и банери.
 • сами можете да си направите дизайн, следвайки готови интериорни модели в магазините за обзавеждане – тук могат да се използват услугите на модерни магазини с национално или международно значение. Вие сами ще бъдете и проектант, и дизайнер, и авторски наздор, и специалист по ремонт и обзавеждане.

Интериорен дизайн и ремонт

Вземането на информирано решение винаги е съобразено и с предлаганите основни и допълнителни услуги от фирмите за интериорен дизайн:

 • предоставяне на функционално разпределение.
 • изработка на идеен проект.
 • интериорен дизайн и визуализация.
 • чертежи и спецификации на отделните дейности.
 • авторски надзор.
 • дали има опция за реализация на целият проект или на специфична част от него.
 • доставка на специфични материали и компоненти. Има ли изградени отношения с добри фирми за строителство, ремонт, мебели и обзавеждане.
 • какви са гаранциите и опциите за обучение и поддръжка.
 • не на последно място си оставя и опита в планирането на отделните дейности по реализация на интериорните проекти.

Необходимо ли е професионално консултиране при ремонт и обзавеждане? Заслужава ли си инвестицията? Моето мнение и на двете е Да. На практика не е нужно всеки да е специалист в тази област. Както всяка друга човешка дейност и тази е свързана със специфични особености, които се придобиват с години работа или с професионално консултиране. Всичко в домът освен красиво и функционално, задължително трябва да е и безопасно за всеки един член на семейството. Разходите направени за покупка на този вид услуга се компенсират със спестеното време и минимизирането на възможностите за грешни или неправилни решения.

Крайният резултат след професионално консултиране е винаги малко по-различен 🙂 Снимките на Вашият имот, качени в социалните мрежи и порталите за продажби или наем привличат повече внимание! Професионално направените такива – още повече. Това ще бъде темата и на следващата статия.

За всеки сам си остава задачата да прочете, осмисли и вземе решение относно възможностите за използването на интериорен дизайнер и авторски наздор при ремонт и обзавеждане.

Поради специфичните особености на темата, при необходимост от допълнителна актуална информация или безплатна консултация, моля да се свържете с нас чрез посочената контактна форма или на телефон +359 888 663 262.

Успех!

Мирослав Захариев, доктор по икономика

Варна, България